Hoe het werkt
WELKOM IN WILIO! Je bekijkt Wilio als een niet-geregistreerde klant
Schakel over naar professional
Navigatie
Diensten
Prijslijst
Over de applicatie
Download de applicatie
Hoe werkt het
Hoe we kunnen verbeteren
Neem contact met ons op
Over Wilio
Inloggen
WELKOM IN WILIO! Je bekijkt Wilio als een niet-geregistreerde klant
Schakel over naar professional
Navigatie
Diensten
Prijslijst
Over de applicatie
Download de applicatie
Hoe werkt het
Hoe we kunnen verbeteren
Neem contact met ons op
Over Wilio
Inloggen

Dak isolatie

Bent u op zoek naar een dakdekker om het dak te isoleren? We hebben 24.353 providers in deze categorie. Verstuur aanvraag.

Begin
32.745 geregistreerde professionals
87.752 opgeloste projecten
4,8 van de 5 gemiddelde evaluatie van onze experts
226 512 Toepassingsinstallaties
Dak isolatie

Heeft u een service nodig op het gebied van dakisolatie? Wilio helpt u bij het vinden van kwaliteitsexperts op het gebied van ruimteonderzoek, isolatie-isolatie, dampremmende bevestiging en het afdichten van de folieverbinding. De prijs van dakisolatie hangt meestal af van het dienstenpakket. Bekijk meer informatie over services: meter, plamuur en snijmes geleverd door een van onze 24.353 specialisten in de categorie

Zie ook:Prijzen
32.745 geregistreerde professionals
87.752 opgeloste projecten
4,8 van de 5 gemiddelde evaluatie van onze experts
226 512 Toepassingsinstallaties
Bruikbare informatieWat wil je weten

Dakisolatie
Aan de duiven en andere vogels die op het dak zitten en genieten van alle warmte die uit het huis beneden komt, kun je altijd zien wie zijn zolder niet heeft geïsoleerd. De hitte stijgt en sluwe vogels profiteren er snel van.

Wat is zolderisolatie?
Zolderisolatie is een barrière van materiaal in uw dakruimte. Het kan tussen balken (horizontale balken langs de vloer van uw zolder) of spanten (schuine balken die het dak ondersteunen) worden geplaatst.

Hoe dan ook, isolatie vertraagt ​​de overdracht van warmte tussen uw woonruimte en de buitenwereld, waardoor een warmer huis in de winter en een koeler huis in de zomer ontstaat. Isolatie tussen de balken houdt de warmte in je leefruimte beneden en zorgt voor een koele zolder, terwijl isolatie in de spanten de warmte ook in de dakruimte houdt.

Andere voordelen van dakisolatie zijn:

Lagere stookkosten
De energie-efficiëntie van uw huis verbeteren
De waarde van uw huis verhogen
Zolderisolatie voor een gemiddelde halfvrijstaande woning met 3 slaapkamers en centrale verwarming op gas kan beginnen met zelfisolatie voor ongeveer € 50 en dit kan minder dan een jaar duren, waardoor de energiekosten dalen.
Waarom is zolderisolatie nodig?
In niet-geïsoleerde huizen verspreidt een kwart van de verloren warmte zich via het dak. Het isoleren van de zolder of het dak is een geweldige manier om de gezelligheid van uw huis te vergroten. En er is nog meer goed nieuws: het gaat meer dan 40 jaar mee en zou zichzelf vele malen terug moeten betalen aan energiebesparingen, aangezien de kosten van zolderisolatie relatief laag zijn.

In termen van milieuvoordelen zal een goede zolderisolatie u ook helpen de ecologische voetafdruk van uw huis te verkleinen. Dat komt omdat hoe beter uw huis is geïsoleerd, hoe efficiënter uw verwarmingssysteem zal zijn - minder uitstoot en geld besparen op rekeningen.

Kan ik mijn zolder zelf isoleren?
Het is mogelijk (eigenlijk vrij eenvoudig) om zelf dakisolatie aan te brengen, mits:

Het is gemakkelijk om in uw dakruimte te komen.
Er zijn geen problemen met vocht of condensatie.
Uw zolderbalken staan ​​regelmatig uit elkaar.
U probeert geen plat dak te isoleren.
Voor iets ingewikkelder dan dit moet je een ervaren klusjesman zijn of een professionele technicus inschakelen die weet hoe je de zolder op de meest geschikte en efficiënte manier kunt isoleren.

Platte daken moeten altijd door een vakman worden geïsoleerd. Als de ruimte vochtig is, moet u dit aanpakken voordat u met isolatiewerkzaamheden begint.

Restauratie van huizen gemaakt van niet-traditionele materialen
Als u in een historisch huis woont of een huis dat is gebouwd met lokale traditionele steen of andere materialen, gebruik dan geschikte isolatiematerialen en methoden voor zolders. Anders kan uw huis mogelijk niet zo warm of droog blijven als zou moeten. In feite is het misschien het beste om lokale werknemers te raadplegen of in te huren die zijn opgeleid in de betrokken technieken.

Hoe de zolder te isoleren?
Als u een droge zolder heeft met gemakkelijke toegang en gelijkmatig verdeelde balken, is de goedkoopste en gemakkelijkste manier om deze te isoleren tussen de balken met spoelen van isolerend dak. Deze kunnen gemaakt zijn van minerale wol, glasvezels of gerecyclede materialen.

Haal eerst alle oude dozen en overbodige spullen van zolder.

Beveilig eventuele leidingen en watertanks in de dakruimte tegen bevriezing, want de zolder zal veel koeler zijn als hij eenmaal is geïsoleerd van de woonruimte eronder.

Controleer of er elektrische leidingen zijn. Als dat het geval is, moet het boven het isolatiemateriaal komen, maar het mag niet uitrekken om dit te bereiken. Als u niet zeker weet wat u moet doen, raadpleeg dan een professionele elektricien.

Meet je zolder op en koop voldoende isolatiemateriaal om het te bedekken om het te vullen tot een diepte van minstens 270 mm.

Rol de isolatie uit en plaats deze tussen de balken. De meeste balken zijn ongeveer 100 mm hoog (maar meet dat eerst) dus je hebt 100 mm wol nodig voor deze eerste laag. Zolderisolatieplaten zijn meestal 1140 mm breed, dus u zult ze waarschijnlijk op maat moeten zagen. Gebruik een schaar, want scheuren of uitrekken van het materiaal zal de effectiviteit verminderen.

Maak een tweede laag haaks op de eerste. Als je eerste laag 100 mm diep is, heb je 200 mm wol nodig voor de tweede laag.

Ik moet mijn zolder gebruiken als opslagruimte, kan ik deze nog isoleren?
Als je spullen veilig op zolder wilt opbergen, moet je planken boven de balken bevestigen. Maar als u eenvoudig de openingen tussen de balken opvult met isolatie en dan over de bovenkant gaat, krijgt u niet genoeg zolderisolatiediepte.

Hoe u de dikte van uw dakisolatielaag kunt vergroten

Leg minerale wol tussen de balken en bevestig vervolgens massieve isolatieplaten over de balken met de vloerplanken erop. Kan je je kunt zelfs isolatie en vloerdelen kopen die al met elkaar verbonden zijn, wat het werk veel sneller en gemakkelijker maakt.

U kunt ook uw vaardigheden (of die van iemand anders) gebruiken om een ​​hoger vloerniveau te creëren voor de vereiste 270 mm zolderisolatie.

Wat je ook besluit, doe er geen 270 mm minerale wol in en druk het dan gewoon samen, omdat dit de effectiviteit vermindert en je minder had kunnen gebruiken.

Onthoud dat isolatie tussen de balken een koude dakruimte zal creëren, dus als je daar iets bewaart dat warm moet blijven, is het beter om de spanten te isoleren in plaats van de balken.

Hoe voorkom ik dat er warme lucht via het luik op zolder komt?
Zorg ervoor dat het deksel goed aansluit. Als dit niet het geval is, moet deze waarschijnlijk worden vervangen. Als het in de winter beter lijkt te passen dan in de zomer, heeft u mogelijk vocht op zolder en moet u dit aanpakken voordat u dakisolatie overweegt.

Als je eenmaal een goede pasvorm hebt gekregen, gebruik je een stripper tussen het en het frame.

Controleer of er geen warmte naar het dak lekt via andere openingen - bijvoorbeeld boven de ventilatiebox of rond de leidingen. Als die er zijn, moet u ze afdichten voordat u de zolder isoleert.

Ik heb mijn zolder omgebouwd tot woonruimte. Hoe isoleer ik het?
Als je de zolder als slaapkamer, speelkamer of studeerkamer gebruikt, wil je hem net zo warm houden als de rest van het huis - dus de zolder isoleren heeft geen zin. In plaats daarvan moet u het dak isoleren. De gebruikelijke methode is om massieve isolatieplaten tussen de spanten te plaatsen.

Ze moeten precies op de juiste maat worden gesneden, zodat ze goed passen en geen tocht binnenlaten. Om de vereiste isolatiedikte van 270 mm te bereiken, kan het nodig zijn om de spanten ook te isoleren met geïsoleerde gipsplaat.

Als je de isolatieplaten niet mooi vindt, kun je ze afdekken met gipsplaat en ze schilderen of behangen.

Je kunt deze methode ook gebruiken als je de zolder om andere redenen warm wilt houden.

Mijn zolderluik is te klein voor een volwassene om er doorheen te passen. Hoe kan ik de zolder isoleren?
U heeft een professionele monteur nodig die met speciale apparatuur granulaatisolatie op uw zolder blaast. Het isolatiemateriaal van het dak is cellulosevezel of minerale wol, die is aangepast om de onbrandbaarheid ervan te garanderen. Dit duurt slechts een paar uur, afhankelijk van de grootte van uw zolder.

Hoe werkt zolderisolatie als je een plat dak hebt?
Als je een plat dak hebt, is het beter om het van buitenaf te isoleren dan van binnenuit. Isolatie van onderaf kan condensatieproblemen veroorzaken.

Wanneer u de volgende keer van plan bent uw dak te vervangen, moet u het nog steeds isoleren om te voldoen aan de overheidsvoorschriften. Als u van plan bent om het in de nabije toekomst te doen, is het logisch om beide taken samen te doen. Tussen het houten dakoppervlak en de weerbestendige buitenlaag kunt u een isolatielaag aanbrengen.

Als uw platte dak echter over een aantal jaren niet vervangen hoeft te worden, kunt u de isolatieplaat direct bovenop de weerbestendige bovenkant plaatsen.

Onze zolder is een beetje vochtig, zal de isolatie het erger maken?
Isolatie tussen de balken maakt de zolder veel koeler, dus dat kan uw vochtprobleem verergeren. Zelfs dakspantisolatie kan vocht veroorzaken omdat het tocht tegenhoudt en de natuurlijke ventilatie vermindert. Als u besluit om de zolder te isoleren, zal het daarom waarschijnlijk nodig zijn om de hoeveelheid ventilatie te verhogen, in welk geval u een bouwvergunning nodig heeft.

We raden u aan om advies in te winnen bij een aannemer of vochtexpert voordat u aan dit project begint. Praat met hen over vochtverwijdering voordat u aan zolderisolatie denkt.

Mijn koudwatertank en leidingen liggen op zolder. Zal isolatie hen raken?
Ja. Als u isolatie tussen de balken aanbrengt, is de dakruimte in de winter extreem koud. U moet uw tank en leidingen daarom afzonderlijk isoleren om bevriezing en barsten te voorkomen. Als dit gebeurt, zullen de reparaties veel meer kosten dan de besparingen die u krijgt door de zolder te isoleren.

Als je tussen de spanten isoleert in plaats van de zolderbalken, zal de ruimte warm zijn en zouden je leidingen in orde moeten zijn.

Zolderisolatie kan u geld besparen.

U kunt er niet omheen: als uw huis zich in een koud klimaat bevindt, is het duur om het in de winter warm te houden. Het ministerie van Energie voorspelt dat de prijzen voor aardgas en stookolie deze winter opnieuw zullen stijgen in vergelijking met vorige - na een jaar waarin de stookolieprijzen in de meeste delen van het land sterk stegen.

Natuurlijk kun je de thermostaat lager zetten en er een gewoonte van maken om dikke truien binnenshuis te dragen om kosten te besparen. Maar als u een onafgewerkte zolder heeft, is een goede isolatie een van de gemakkelijkste manieren om uw stookkosten dit seizoen laag te houden. "Het is doe-het-zelf een project dat je in een weekend kunt aanpakken en de besparingen die je krijgt lopen elk jaar op”, zegt Peter. Naar schatting kan een goed geïsoleerde zolder 10 tot 50 procent besparen op uw stookkosten. Voor warme klimaten werkt het andersom; in de zomer helpt het om de interne temperaturen van het huis te stabiliseren, zodat ze constant onder controle zijn van de behoefte aan koeling.

In een perfecte wereld zou je een energie-auditor inhuren om je precies te vertellen hoeveel bescherming je krijgt van de paar centimeters zolderisolatie die je al hebt en dingen op te sporen zoals luchtlekken die je kunt dichten om ervoor te zorgen dat je isolatie werkt. prima. Maar als u zich geen honderden dollars kunt veroorloven voor deze service, maak u geen zorgen: we hebben hier alle belangrijke knowhow verzameld over de kosten van zolderisolatie, producten, voorbereidende werkzaamheden en installatie. Lees verder voor meer details.

De kosten van zolderisolatie
De belangrijkste factoren die de kosten beïnvloeden zijn:

Type en materiaal van isolatie
Vierkante meters van je zolder
Prijzen van de isolatieleverancier of installateur
Opmerking: als u rondom elektrische aansluitdozen of kabels moet isoleren, is mogelijk de hulp van een elektricien vereist.

Begin met de zolder
Stop met het gebruik van de zolder voor opslag. Waarom? Want de makkelijkste en goedkoopste manier om de zolder te isoleren is om het materiaal onder de vloer te leggen. Maar als de vloer bedekt is met een plaat, is het niet mogelijk om het hele vereiste oppervlak met isolatie te bedekken.

Zorg ervoor dat u de vloer omhoog trekt en de nieuwe isolatie op de oude legt. Nu de vloer weg is, moet je ergens anders een plek zoeken voor kleding buiten het seizoen en casual items.

Kies het type en het materiaal van de isolatie
Bij het isoleren van een zolder door een thuisvakman heb je twee mogelijkheden: losse vulling of vilt (een veelgebruikte term voor oppervlakte-isolatie). Beide kunnen worden toegevoegd aan ongeïsoleerde zolders of gelaagd over bestaand materiaal. Als je eenmaal hebt besloten welk type het beste voor je is, onderzoek dan de materiaalopties en prijzen om je te helpen het juiste product te kiezen. Controleer altijd de etiketten voor specifieke informatie over wat u koopt.

Losse vulling

De isolatievezels worden in zakken gedaan en op de gewenste diepte en dichtheid geblazen met behulp van een speciale machine die gehuurd kan worden bij een hobbycentrum. Je kunt het vulmiddel op zijn plaats gieten en met de hand verspreiden, maar het proces is veel arbeidsintensiever en de resultaten zullen lang niet zo goed zijn.

Het werkt het beste voor:

Zolder met onregelmatige of niet-standaard afstand tussen balken
Zolder met veel obstakels voor het werk
Zolder, waar het nodig is om isolatie aan te brengen, omdat het gaten en voegen goed opvult
Lofts met een laag plafond met beperkte hoogte om te manoeuvreren tijdens het werk
Doe-het-zelvers die hun werk snel af willen hebben en vertrouwd zijn met het werken met elektrische apparatuur
Isolatie materiaal opties:

Glasvezel

R-waarde per inch: 2,2-2,7
Gemaakt van: Gerecycled glas of zand dat wordt gesmolten en tot vezels wordt gesponnen
Conclusie: Lichter dan cellulose of minerale wol, maar bezinkt meer dan deze materialen, dus je moet een dikkere laag aanbrengen om de bescherming te krijgen die je nodig hebt.

Cellulose

R-waarde per inch: 3,2-3,8
Gemaakt van: gerecyclede consumentenpapiervezels die insecten- en brandwerend zijn
Conclusie: Het meest gebruikte geblazen materiaal, maar het kan rotten en schimmelen bij blootstelling aan vocht.

Minerale wol

R-waarde per inch: 3,0-3,3
Gemaakt van: steenvezels of gerecyclede hoogovenslakken
Conclusie: Biedt natuurlijke brandwerendheid maar kost meer dan andere bulkmaterialen.

Batty

Dit flexibele isolatiemateriaal wordt meestal verpakt op rollen in verschillende diktes en standaardbreedtes, meestal 16 inch en 24 inch, om tussen balken of stijlen in huis te passen. Ze worden geleverd met of zonder papier- of foliecoating die als dampscherm dient. U voegt één of meerdere lagen toe om het gewenste isolatieniveau te bereiken.

Ze zijn het meest geschikt voor:

Zolder met standaard balkafstand, vooral zonder isolatie
Zolder met verschillende obstakels om te omzeilen
Zolder met voldoende hoogte om te manoeuvreren tijdens het werk
Ambachtslieden die het niet erg vinden om materiaal te snijden om rond obstakels te passen
Isolatie materiaal opties:

Glasvezel

R-waarde per inch: 2,9-4,3
Gemaakt van: Gerecycled glas of zand dat wordt gesmolten en tot vezels wordt gesponnen
Conclusie: Veel gebruikt en goedkoop, maar de vezels kunnen de longen en de huid irriteren (hoewel minder dan in de afgelopen jaren, dankzij een betere productie), en zijn minder effectief in het blokkeren van de luchtstroom dan andere materialen.

Cellulose

R-waarde per inch: 3,7-3,8
Gemaakt van: gerecyclede consumentenpapiervezels die insecten- en brandwerend zijn.
Conclusie: Niet irriterend voor longen of huid, maar het product wordt in beperkte aantallen geproduceerd fabrikanten.

Minerale wol

R-waarde per inch: 3,0-3,3
Gemaakt van: steenvezels of gerecyclede hoogovenslakken
Conclusie: Het is van nature brandwerend, maar het product is duurder dan andere.

Katoen

R-waarde per inch: 3,7-3,8
Gemaakt van: gerecyclede vezels van jeansstof
Conclusie: Blokkeert de luchtstroom en geluidsoverdracht, maar het materiaal is duurder dan andere.

Vergroot de grootte van uw bestaande isolatie
Neem een ​​meetlint en een zaklamp om te zien wat voor isolatie je al op zolder hebt en hoe diep deze is. Trek elk samengeperst, met water bevlekt of beschimmeld materiaal eruit en gooi het weg - het is nutteloos.

Hoeveel isolatie te kopen?
Meet de vierkante meters van uw zolder. Lees etiketten voor gratis vulmiddel; elke zak vermeldt de vereiste diepten voor een reeks R-waarden en het aantal zakken dat nodig is om 1.000 vierkante meter op die diepten te dekken.

Voor matten of rollen, bereken het aantal op basis van de breedte en lengte van het gebruikte product. Hoe dan ook, koop een extra tas of rol - je wilt absoluut niet opraken vlak voordat de klus is geklaard.

Voorbereidingsstap nummer één: zorg voor een luchtafdichting

Door gaten in de zolder of tussen de onderste verdiepingen en de zolder kan verwarmde (of gekoelde) lucht naar de buitenruimte ontsnappen, waardoor extra isolatie in wezen nutteloos wordt. (Hier is een diagram van veelvoorkomende luchtlekken.) Hier is een snelle primer om tochtgevoelige plekken te elimineren.

Rond zolderramen: gebruik ingeblikt, minimaal expanderend sproeischuim rond de behuizing en dicht lekken rond de vleugel af en trim met schuimrubber.

Rond kanalen, draden, afzuigventilatoren en pijpen: Kieren kunnen worden afgedicht met brandvertragende kit; sluit grotere af met brandwerend spuitschuim

Rond schoorstenen en rookkanalen: gebruik metalen gootstukken afgedicht met afdichtmiddel voor hoge temperaturen of vuurvast cement

Andere belangrijke voorbereidingsstappen voor isolatie

Elimineer deze factoren om ervoor te zorgen dat uw isolatie jarenlang meegaat en de lucht houdt waar deze hoort: in uw huis.

Lekkage dak repareren. Water is de vijand van isolatie. Het creëert een voedingsbodem voor schimmels en vernietigt luchtbellen die de warmtestroom blokkeren. Zoek naar watervlekken op de dakbedekking en vochtige of beschimmelde plekken op zolderbalken en bestaande isolatie als aanwijzingen voor de locatie van het lek.

Controleer de verlichtingsarmaturen. Tenzij u isolatie van minerale wol gebruikt of uw armaturen niet zijn geclassificeerd als veilig voor contact met welk type isolatie dan ook, mag het materiaal de ondervloerlampen niet aanraken of bedekken - dit is een brandgevaar. Creëer een veiligheidsopening van ten minste 3 inch rond alle armaturen met behulp van stof, metalen bekleding of afvalmultiplex.

Richt alle inlaatventilatoren en ventilatieopeningen naar buiten. Hoewel het tegen bouwvoorschriften is om elke vorm van uitlaatgas naar de zolder te laten ontsnappen, hebben veel doe-het-zelvers het vermeden. Corrigeer deze fout zodat vochtige afvoerlucht niet vast komt te zitten in uw isolatie en deze vernietigt.

Bescherm uzelf bij het installeren van isolatie
Hier is een voorbeeld van hoe u de klus kunt klaren zonder ongelukken of verwondingen.

Draag een stofmasker, veiligheidsbril, werkhandschoenen, een shirt met lange mouwen en een lange broek om je longen, ogen en huid te beschermen tegen de vezels.
Ga niet op de balken staan. Als je je evenwicht verliest, kun je het plafond raken. Gebruik een stuk triplex of meerdere stevige, brede planken als stavlak en verplaats ze terwijl u werkt. Voor stabiliteit moeten ze minstens drie balken bedekken.

Verlicht de donkere hoeken van de zolder met draagbare lampen op batterijen of clip-on werkplaatslampen.

Houd zolderlucht stromend

Het bedekken van de soffit-openingen met losse vulling of vilt, wat je bereikt als je isolatie langs de dakrand plaatst, is een enorme no-no. De luchtstroom van de soffits naar de nokventilatie houdt het dak koel en voorkomt de vorming van ijsdammen. Het materiaal zal deze stroom blokkeren. Om dezelfde reden mag de isolatie de onderkant van het dak niet raken. Om te voorkomen dat het materiaal zich verspreidt, bevestigt u plastic of schuimdeflectors aan de dakbedekking bij de dakrand.

Als u vanaf nul isoleert, plaatst u het juiste dampscherm op de juiste plaats.

Hoewel sommige garens worden geleverd met papier of folie die als dampscherm kunnen dienen, gebruiken sommige experts liever 6 mm polyethyleenfolie die tussen de balken en de naden is afgesneden met folietape om te voorkomen dat vocht de isolatie binnendringt. Of u nu losse vulling of vilt gebruikt, plaats de dampremmende laag zo dicht mogelijk bij de warme kant van uw isolatie, waar warme, vochtige lucht kan binnendringen - naar de binnenkant van het huis in koude klimaten (onder de vloerisolatie) en naar zolder voor hete lucht (het bovenste deel van de vloerisolatie). Sommige gebieden hebben geen dampscherm nodig.

Andere trucs en tips voor het installeren van isolatie
Werk vanaf de omtrek van de zolder naar de deur of het luik, zodat u niet op alle isolatie stapt die u zojuist hebt neergelegd.
Bedek altijd de bovenkanten van plafondbalken om ervoor te zorgen dat de isolatie diep genoeg is om aan uw beoogde R-waarde te voldoen en om het warmteverlies dat optreedt bij houten kozijnen te voorkomen.

Douche de hele dag grondig om pluisjes van je huid te verwijderen en was je werkkleding na één keer dragen.

Gratis invullen

Bevestig de blokkering rond het luik of de deur zodat materiaal zonder lekkage rond het gebied kan worden gelegd.

Zorg ervoor dat de diepte van de vulling zelfs op de zolder is. Om de uniformiteit van het geblazen materiaal te waarborgen, schroeft u de geleidingselementen diep door de ruimte.

Als je de beoogde R-waarde wilt halen uit het product dat je hebt gekozen, gebruik dan het aantal zakken dat volgens je berekeningen aangaf dat de zolder geïsoleerd moest worden - nooit minder. Als je je doeldiepte hebt bereikt, maar nog een paar zakken over hebt, blijf dan materiaal toevoegen op een gelijkmatige diepte in de ruimte totdat alle zakken zijn gebruikt.

Houd de blaasslang parallel aan de vloer en vloerbalken om het materiaal tijdens het gebruik de juiste dichtheid te laten bereiken. Blaas het vulmiddel tussen en over de balken, niet erover.

voor batty

Gebruik bij de eerste plaatsing van het product altijd onverpakt vilt om te voorkomen dat er vocht tussen de nieuwe en oude isolatielagen komt te zitten. Je kunt ze ongecoat kopen of gewoon het papier of de folie aan de achterkant verwijderen.

Leg de nieuwe laag ongestikt vilt loodrecht op de oude laag om de gaten in de onderste laag te bedekken. Aangrenzende matten moeten goed aansluiten, maar niet strak genoeg om ze samen te drukken.

Leg nooit zwaardere vilten zoals katoen op lichtere zoals glasvezel. U comprimeert de onderste laag en vermindert de effectiviteit ervan.
Snijd de matten altijd zo dat ze rond obstakels en doorvoeringen passen. Als u ze verstopt of rond de leidingen duwt, comprimeert u de luchtvangende zakken in het materiaal en vermindert u de isolerende eigenschappen.

Laat geen openingen tussen latten en balken, obstakels of aangrenzende latten. Zelfs smalle zullen luchtlekkage veroorzaken. Knip in plaats daarvan een dunne strook van de isolatie die u gebruikt.

Toegangspunten beveiligen

Zolderluik of deur: bevestig hardschuimisolatie aan de zolderzijde van het luik of de deur.
Intrekbare trap of ladder: houd uw schuilplaats tochtvrij met een geïsoleerde tent met ritssluiting.

Tip: Snijd het beslag door met een keukenmes. Sommige professionals geven er de voorkeur aan boven gewone messen omdat het grote mes gemakkelijk door dik materiaal snijdt. Gebruik een stuk triplex als snijvlak en gebruik een liniaal als snijhulpmiddel.

Denk je eraan om de zolder af te werken?
Als u overweegt om van de zolder een opslagruimte of woonruimte te maken, is het de moeite waard om de isolatietactieken tussen de spanten en de muurbalken te veranderen in plaats van de vloer. U kunt hardschuimpanelen gebruiken of een professional inhuren om sproeischuimisolatie aan te brengen.

Schuimblokken blokkeren de luchtstroom zonder dampscherm en hebben een hogere R-waarde per inch dan losse vulling of vilt, zodat je meer bescherming krijgt met minder diepte. In tegenstelling tot losse vulling of vilt, moet u spuitschuim gebruiken om de soffit-openingen te bedekken (ze zijn niet nodig om het dak te koelen). Bedek het schuim vervolgens met gipsplaat volgens de brandveiligheidseisen.